KARBON AYAK İZİ DANIŞMANLIĞI

img
img

Kyoto Protokolü Nedir?

Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sera gazlarının atmosfere salınımının azaltılması için yapılan bir protokoldür. Protokol 1997 yılında  Kyoto’da yapılan 3. Taraflar Konferansı’nda kabul edilmiş, 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Ülkemiz Protokol’e 2009 yılında taraf olmuştur. Protokol’e halen 191 ülke ve AB taraftır. Protokolün amacı “atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun, iklime tehlikeli etki yapmayacak seviyelerde dengede kalmasını sağlamak”tır. 

Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında hazırlanmış olan bir anlaşmadır. 2015 yılında imzalanıp ,2016 yılında yürürlüğe girmiştir. Mart 2021 itibariyle anlaşmaya 191 ülke taraftır.

Yeşil Mutabakat Eylem Planı iklim değişikliğinin etkilerini minimuma indirmek amacıyla 2019 senesinde yeşil mutabakat anlaşması ortaya çıkmıştır. Yeşil mutabakat eylem planı kapsamında ilk olarak doğaya ait kaynakların ölçülü bir şekilde kullanılması ve iklim krizine neden olan salınımların minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.

Sıfır Karbon, tüm bu anlaşmalar ve eylem planlarının amacı insanlar tarafından salınan sera gazı emisyonları, atmosferden sera gazlarının uzaklaştırılmasıyla dengelendiğinde ve insan kaynaklı emisyonların mümkün olduğunca sıfıra yakına yaklaştırılması ile ulaşılacak hedeftir.

Karbon Ayak İzi Miktarının Belirlenmesi, Raporlanması ve Giderilmesi

Ülkelerin, kuruluşların ve kişilerin  yapmış olduğu faaliyetler sonucunda atmosfere saldıkları sera gazlarının karbon cinsinden salınım miktarlarına Karbon Ayak İzi denir. Karbon Ayak İzi Danışmanlığı  ise insan kaynaklı iklim değişikliğiyle mücadele arayışında sera gazı emisyonlarının karbon cinsinden miktarlarının belirlenmesini (ölçme, hesaplama), raporlanmasını ve emisyon azaltımlarına yönelik çalışmaların yapılmasını sağlar.

 ETC Çevre olarak, bir ürünün karbon ayak izinin (KAİ) nicellendirilmesi ve raporlanması ,Yaşam Döngüsü Analizi (YDA) hakkındaki Uluslararası Standartlar' a (TS ISO 14040 ve ISO 14044, TS ISO 14064-1:2018 ) uygun bir şekilde sera gazı emisyonlarının karbon cinsinden miktarlarının uzaklaştırılmasına yönelik kuruluş seviyesinde hesaplanması, raporlanması, doğrulanması ve sera gazı bilgi yönetim sisteminin oluşturulması için danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

 

Hizmetler

                           SERA GAZI KAYNAK TESBİTİ

                                                   ↓                                           

                                   DÖKÜMANTASYON

                                                    ↓

                              VERİLERİN TOPLANMASI

                                                    

                               HESAPLAMA ADIMLARI

                                                   

                HESAPLAMA METODLARI VE RAPORLAMA

                                                   ↓

                                         DOĞRULAMA

  • Yeşil alanları korumak ve ağaçlandırma çalışmalarını artırmak.
  • Atıksuların ve atık maddelerin yönetimini etkili bir şekilde yapmak.
  • Yenilenebilir enerji kaynakları kullanmak.
  • Enerji verimliliği sağlayacak teknolojiler ile karbon depolama teknolojileri geliştirmek.
  • Yerel üreticilerin ürünlerini almak ve kullanmak.
  • Karbon ayak izinin azaltılması için toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapmak.
  • Karbon ayak izi hesaplama çalışmalarını yapmak ve azaltmaya yönelik tedbirler almak.